Det finns stunder och situationer när ett bolag behöver addera kompetens till sin HR-avdelning. Detta behov kan uppstå plötsligt eller så finns det lite tid att planera och tänka igenom bästa sättet att lösa den situationen. Den vanligaste anledningen till att ett bolag tar in en HR-konsult är vid en föräldraledighet, en plötslig sjukskrivning eller om en medarbetare säger upp sig. Det finns naturligtivs fler anledningar men dessa är de vanligaste som vi stöter på.
I en sån här situation dyker ofta många olika frågor upp samtidigt. Inte minst vilken konsult som passar bäst för er situation. Men framförallt, vad kostar det att ta in en interimskonsult?
Att veta vilken interimskonsult som är bäst, för just era behov behöver inte alltid vara helt enkelt det heller. Det är lätt att tänka att bara ersätta en HR Business Partner med en annan HR Business Partner. Här uppmanar vi alla kunder att tänka till lite innan. Dels avgör det såklart prislappen men en annan viktig del att komma ihåg är att en interimskonsult är en helt annan profil än en person som är anställd i rollen. En konsult är ofta vältränad i just yrket konsult och har tillskansat sig kvaliteter som gör att de är vana att snabbt komma in i ett nytt uppdrag och leverera värde till sin kund.
För att ge dig en klarare bild av vad du kan förvänta dig i termer av kostnad, går vi i denna artiken igenom de faktorer som påverkar priset för en HR-konsult. Många kunder undrar vad priset är för att anlita en HR-konsult och det är inte alltid helt lätt att få reda på det. Svaret är dock inte helt enkelt. Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket en HR-konsult kan kosta. Här är några av de viktigaste parametrarna:
1. Konsultens senioritet
En av de mest avgörande faktorerna som påverkar kostnaden för en HR-konsult är deras nivå av senioritet och erfarenhet. Senioritet innebär inte bara hur länge konsulten har varit verksam inom sitt område, utan också djupet av deras kunskaper, förmåga att hantera komplexa situationer och om deras erfarenhet är efterfrågad på marknaden.
Här ger vi en kort beskrivningen av de vanligaste rollerna inom HR och vad de innehåller:
HR-generalist
En HR-generalist är en konsult som har mellan 1 och 5 års erfarenhet inom HR. En konsult på denna nivån arbetar vanligen med mer operativa uppgifter, administration och enklare projekt, där behovet av avancerad expertis är mindre. På denna nivån har konsulten börjat närma sig mer komplex HR men arbetar ofta inte självständigt med kvalificerat chefsstöd.
HR Business Partner
Detta är den största gruppen konsulter och med en stor spridning av både kompetens och erfarenhet av hantverket. En HR Business Partner har ofta arbetat 5 år inom HR och uppåt 10-12 år. Denna kategori konsulter är vana vid det operativa HR arbetet, arbetar självständigt inom alla delar och beroende på hur seniora de är, hanterar mer komplexa uppdrag, samt ju mer senior konsulten är, desto komplexare rådgivning på strategisk nivå. Ofta har konsulterna på högre nivå erfarenhet av att leda större HR-projekt som till exempel organisationsförändringar och ledarutveckling. konsulter här, har en bred och solid kompetens inom HR. Här kan du också förvänta dig självständighet hos konsulten.
HR-Specialist
En HR specialist är en expert som har djup och specifik kompetens inom ett område inom HR, såsom exempelvis kompetensutveckling, arbetsrätt, lönehantering eller förmåner. En specialist erbjuder ditt företag tillgång till expertis som är avgörande för att hantera specifika utmaningar eller projekt som kräver utökad kompetens inom ett område. Deras djupa specialisering gör att de snabbt kan identifiera problem, hitta lösningar och implementera förbättringar som gör verklig skillnad.
Executive/HR-chef
Nivån på en HR-chef kan variera men det som är unik och särskiljer från ovan nämnda roller, är att det är en ledande roll inom HR som ansvarar för att utveckla och verkställa den övergripande HR-strategin i organisationen. HR-chefen fungerar som en strategisk partner till företagsledningen och säkerställer att HR-arbetet stödjer företagets affärsmål och tillväxtstrategier. En konsult på denna nivån har tidigare haft ledande befattningar som CHRO, HR Director och suttit i ledningsgrupper och/eller koncernledning i stora organisationer. På denna nivån har de ett helikopterperspektiv på verksamheten och de har en hög kapacitet att navigera genom mycket komplexa och utmanande HR-situationer.
2. Uppdragets komplexitet
En annan viktig faktor som avgör priset på din HR-konsult är uppdragets komplexitet. Komplexiteten i ett uppdrag påverkar inte bara hur mycket tid och expertis som krävs utan också vilken typ av konsult som är mest lämpad för uppdraget. Ju mer komplext ett uppdrag är, desto högre blir ofta kostnaden, eftersom det kräver djupare analys, strategisk planering och avancerad kompetens och förslag på lösningar.
Enklare och operativa uppdrag – Lägre komplexitet, lägre kostnad
Enklare HR-uppdrag, såsom operativa eller administrativa uppgifter, innebär ofta en lägre grad av komplexitet och därmed också en lägre kostnad. Dessa uppdrag kan hanteras av en junior eller mellannivå på HR-konsult som inte nödvändigtvis behöver djupgående strategisk kunskap.
Medelkomplexa uppdrag – Strategisk rådgivning och organisationsutveckling
När uppdraget rör sig bort från dagliga, operativa uppgifter till att innefatta mer strategiskt arbete ökar ofta både komplexiteten och kostnaden. HR-konsulter som hanterar dessa uppdrag har vanligtvis mer erfarenhet och kan erbjuda djupare insikter och lösningar som är anpassade till företagets övergripande mål och strategi. Här behöver ni ofta en HR-konsult med både erfarenhet och bred kunskap inom HR för att säkerställa att förändringarna integreras effektivt i företaget.
Högkomplexa uppdrag – Ledningsgruppspositioner
Ledningsgruppspositioner och uppdrag lång erfarenhet, resulterar i ett högre pris. För det specifika uppdragets framgång, krävs senioritet och strategisk höjd hos HR-konsulten. Konsulten arbetar ofta nära eller i företagets ledningsgrupp och har en rådgivande roll på högsta nivå. Uppdrag på den här nivån har långsiktiga resultat som är kritiska för företagets fortsatta framgång och stabilitet. Ju mer komplext uppdraget är, desto mer tid, erfarenhet och specialistkompetens krävs, vilket avspeglas i ett högre pris. Enklare operativa uppdrag kan ofta hanteras till en lägre kostnad, medan högkomplexa och strategiska uppdrag kräver en större investering.
3. Specialistkompetens
En konsult som besitter en specialistkompetens inom HR, har en fördjupad kunskap och erfarenhet inom ett specifikt område. Ofta har konsulten arbetat dedikerat inom detta område under flera år och hanterar tack vare sin erfarenhet komplexa frågor.
Exempel på specialistkompetenser:
- Arbetsmiljö
- Arbetsrätt
- Förändringsledning
- Kompetensförsörjning
- Löner och förmåner
En konsult med specialistkompetens innebär ett högre pris. Det högre priset är en direkt följd av den höga nivån av kompetens och erfarenhet som specialister tillför. Eftersom de ofta arbetar med komplexa problem, som att designa avancerade förmånsfrågor eller hantera känsliga arbetsrättsfrågor, kräver deras arbete en djupgående förståelse för det specifika området.
Alla verksamheter och behov är unika och finns som sagt flera faktorer som påverkar hur mycket en HR-konsult kan kosta. I denna artikeln har vi gått igenom några av de viktigaste parametrarna som påverkar prisbilden. I nästa artikel kommer vi beröra hur du som kund kan tänka vid valet av senioritet på din konsult.